Како и кога ќе заздрават македонските компании?

Имајќи предвид дека последниве неколку години се наоѓаме во постојани изборни циклуси, а сега и состојбата предизвикана од пандемијата, како дополнителен проблем, најмногу ја почувствуваа малите и средните компании, кои се столбот на нашата економија. Како специјализирана консултантска компанија за деловно право и обезбедување полесен пристап до финансии за МСП, успеавме да дадеме значителен придонес во обезбедувањето средства на компаниите за полесно справување со кризава. Имавме компании кои не ја реализираа планираната економска активност, но и компании за кои ситуацијата влијаеше освестувачки. Па преку советите и поддршката за изработка на проекти кои им ги дадовме, за искористување можности за пораст и развој аплицираа на јавниот повик „Кофинансирани грантови за технолошки развој за надминување на последиците од КОВИД-19“ од Фондот за иновации и технолошки развој, на јавниот повик за „Финансиска поддршка за зајакнување на конкурентноста на деловните субјекти во текот и во пост КОВИД-19 периодот“ од Министерството за економија на РСМ, како и на бескаматните кредитни линии КОВИД 1 и КОВИД 2 преку Развојна банка на РСМ.

Најголеми проблеми со кои се соочија компаниите беа одржувањето на ликвидноста, нефункционалните институции, сивата економија која зема сè поголем замав во последен период, како и селективната правда која ја има државата во однос на владеење на правото.

Во поглед на инвестициските планови во овој период, има интерес од компаниите за инвестирање и развој, но потребна е поголема поддршка и сигурност на подолг рок. Ова е ера на иновативно претприемништво и многу е нормално инвестициите во најголем дел да бидат во дигитализација и комплетно реструктурирање на работењето.

За да ја надминат кризата, компаниите треба да ги следат глобалните трендови, да ги искористат сите пристапни средства што им стојат на располагање преку сите фондови и финансиски институции, да побараат поддршка од консултантски куќи и паметно да ги инвестираат своите пари.

https://instore.mk/record/34/9812/kako-i-koga-kje-zazdravat-makedonskite-kompanii?

Group 2

Адреса: ​„Филип Втори Македонски“ бр. 2-2/55, Скопје
Tел. број: 078 202 107 & 023 115 858
Е-адреса: office@cig.com.mk

Локација

2020 CIG - сите права се задржани. Дизајн - OCS

Scroll Up